• 06-48347348
  • evon.zevenbergen@nieuwelan.nl

Speerpunt: evenementen

1.           Meer financiële middelen voor (kwalitatieve) evenementen

2.           De Alphense Dagen met onder meer de Jaarmarkt, Oldtimerdag en Taptoe transformeren naar een Alphense Feestweek waar Alphenaren zich weer in herkennen met meer evenementen voor jong en oud.

3.           Lobby voor een landelijk evenement in onze gemeente, zodat onze gemeente in de etalage staat. Dit moet een belevenis zijn voor onze inwoners.

4.           Vergunningstraject en studietraject herzien en vereenvoudigen. Vrijwilligers moeten bezig zijn met het organiseren van een evenement en niet met bureaucratische rompslomp.

Investeren in Alphen aan den Rijn als evenementenstad!

De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat horeca en evenementen de levensaders van de samenleving zijn. Het zijn de plekken waar je elkaar ontmoet, ontspant, geniet en losgaat. Net toen Alphen aan den Rijn zich met fantastische evenementen als het Zomerspektakel, Alphense Oktoberfeest, Haringparty, Wet ’n Wild Beachfestival ontwikkelde tot evenementenstad veegde corona snoeihard de kalender leeg.
Waar mogelijk heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de organiseren financieel gecompenseerd voor gemaakte kosten, zodat geen van de initiatieven failliet zou gaan. Hiermee heeft de gemeente de basis gelegd voor de wederopbouw van deze initiatieven aan het eind van de coronacrisis.

Wat mij betreft gaan we nog iets verder. We zullen de komende tijd het vergunnings- en subsidietraject volledig moeten herzien en waar mogelijk vereenvoudigen. Vrijwilligers in organisaties moeten vooral bezig zijn met het organiseren van een succesvol evenement en niet met bureaucratische rompslomp. Dit mag uiteraard niet ten koste gaan van de veiligheid.

Daarnaast moeten er meer financiële middelen komen voor evenementen. Hiermee kunnen bestaande organisaties uitbreiden of kwalitatief verbeteren en uiteraard blijft het belangrijk om nieuwe initiatieven een kans te geven. Zo houden we ons evenementenaanbod levendig en veelzijdig. Het zou schitterend zijn als wij Alphen aan den Rijn in de etalage kunnen zetten met het binnenhalen van een landelijk evenement als Koningsdag, The Passion, AVRO Tros muziekfestival of iets anders.

Tot slot ben ik van mening dat Alphen aan den Rijn met de Alphense Dagen met onder meer de Jaarmarkt, Oldtimerdag, Thriathlon en Taptoe goud in handen heeft. Door deze evenementen aan te vullen en te actualiseren naar de huidige behoefte, is doorgroeien mogelijk naar een Alphense Feestweek met tientallen kleine en grote evenementen voor jong en oud.

Enkele maanden voor het uitbarsten van de Coronacrisis was ik bezig met het opzetten van een Alphense Feestweek en de reacties op dit initiatief waren lyrisch. Het moet een evenementenweek worden dat georganiseerd wordt door lokale organisaties, ondernemers en horeca. Een evenement bedoeld voor de eigen bewoners van jong tot oud. Denk hierbij ook aan de terugkeer van de Gondelvaart, het uitbreiden van de kermis, een botentocht in de Rijn, Jazz en Bluesavond in de Alphense horeca, een Cityswim, Cityrun of lichtjesparade.

Als we erin slagen de mooie evenementen van vóór de coronacrisis terug te laten komen, en misschien zelfs te verbeteren en uit te breiden, ligt hier een unieke kans om de lol van de samenleving optimaal te benutten!