De afgelopen tien jaar was ik voorzitter van Stichting Voetbalschool Scorende Jongens. Een maatschappelijk initiatief dat gratis trainingen aanbiedt op zondagochtend voor kinderen waarvan de ouders het minder breed hebben. Met Scorende Jongens en mijn vele vrijwilligerswerk bij AVV Alphen en Alphense Boys heb ik gezien hoe belangrijk het is voor kinderen om te sporten.

Buiten het gezonde aspect van voldoende beweging zijn sportverenigingen dé manier voor kinderen om zich sociaal te ontwikkelen en hun netwerk uit te bouwen. Voor veel kinderen, jongeren maar ook volwassenen is de drempel om lid te worden van een sportvereniging financieel te hoog. In Alphen aan den Rijn vallen ruim 1900 minderjarige kinderen onder de armoedegrens. Nieuw Elan wil dat de gemeente aansluit bij het landelijke Jeugdsportfonds en bij het Jeugdcultuurfonds waardoor er meer geld beschikbaar is. Sport en cultuur moeten voor alle kinderen bereikbaar zijn.

Niet geheel onbelangrijk is dat sport wordt gezien als verbindingsmiddel. Kinderen en jongeren ontmoeten en leren omgaan met elkaar bij sportverenigingen. De start in een gezonde vitale omgeving is van enorm belang voor een goede jeugd van een kind.