• 06-48347348
  • evon.zevenbergen@nieuwelan.nl
Proactief bestaande kantoorpanden transformeren naar woningen vanwege meer thuiswerken

Proactief bestaande kantoorpanden transformeren naar woningen vanwege meer thuiswerken

De coronacrisis heeft een diepe impact gehad op de manier van leven van mensen. Een van de grootste ontwikkelingen die corona in gang heeft gezet is thuiswerken. Veel bedrijven laten werknemers volledig of gedeeltelijk thuiswerken om zo de kans op besmetting te verkleinen. Ook veel werknemers zien voordelen als minder reistijd en het flexibeler indelen van de werk- en privétaken. Een aantal bedrijven heeft zelfs al aangegeven thuiswerken als onderdeel van het (gedeeltelijke) nieuwe werken te zien. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor het vastgoed als kantoren veel minder bezet zijn en werknemers alleen nog maar voor vergaderen naar het werk gaan?

Raadslid Evon Zevenbergen van Nieuw Elan ziet deze ontwikkeling als een kans. Hij stelt voor om proactief ondernemers met kantoren en/of bedrijfsgebouwen te benaderen over wat hun toekomstplannen zijn met betrekking tot de bedrijfsvoering en thuiswerken. Buiten het voorkomen van potentiële leegstand en het realiseren van extra woningbouw kan dit wellicht ook de ondernemer helpen. Veel ondernemingen hebben hun omzet zien dalen en willen saneren op de kosten. Door proactief te handelen als gemeente en ondernemers te helpen met het afstoten van hun vaste lasten kunnen banen behouden blijven.

‘’Het is een schitterende win-win situatie waar wij als Alphen aan den Rijn een van de eerste gemeenten in kunnen zijn om dit op deze manier aan te pakken. We hebben helaas geen enorme kantoorpanden of veel leegstand in kantoren panden maar zeker in de grote steden kan met dit beleid meters gemaakt worden als het gaat om woningbouw. Ondanks dat het hier in Alphen aan den Rijn zal gaan om enkele tientallen woningen is juist de combinatie mooi dat je ook ondernemers kan helpen en de klappen van de economie op deze manier verzacht.’’ Aldus Zevenbergen

De suggestie is ambtelijk geopperd en zal worden meegenomen in de onorthodoxe woningbouwplannen twee.