Jongerenhuisvesting is nodig voor twee groepen. De eerste groep bestaat uit starters. Dit zijn jongeren die net klaar zijn met hun studie en zelfstandig of samen een eerste appartement betrekken. Voor deze doelgroep is er de afgelopen jaren en wordt er de komende jaren heel veel gebouwd en opgeleverd. Beschikbaar komen woningen tussen de €500 en €800 euro per maand inclusief.
De tweede groep bestaat uit studenten. Dit zijn jongeren die studeren, nog wel thuis wonen maar graag een eigen plekje willen hebben. Deze jongeren zijn op zoek naar kleinschalige studio’s in en rond het stations- en centrumgebied met een prijs tussen de €300 en €500 euro per maand inclusief. Onder deze jongeren is de vraag enorm hoog en moet er echt actie ondernomen worden als we willen dat jongeren blijven wonen in onze gemeente.

In de woonvisie van 2000 – 2018 stond een behoefte van 1801 woningen tot €486,-. Van dit woningtype is er weinig tot niks bijgekomen in Alphen aan den Rijn. In een gemeente met meer dan 10.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar moet er nu actie ondernomen worden!

Nieuw Elan is wil op korte termijn echt betaalbare studio’s realiseren in het centrum- en stationsgebied. Studio’s van 30 tot 50m2 met een maximale huurprijs van €500,- inclusief gas, water, licht. Hierdoor kunnen jongeren in Alphen aan den Rijn blijven wonen. Dit is goed voor de economie, vitaliteit en het allerbelangrijkste: de leefbaarheid van onze gemeente.